Triptyykki on kolminkertainenKesällä 2020 yhtyeemme Riitaoja rakenteli valmiiksi kolmen kappaleen kokonaisuuden, joka alkoi mielikuvissani kasautua triptyykin muotoon. Yksittäistä kappaletta kuunnellessa, kummittelivat triptyykin toinen ja kolmas osa jo vuorojaan odottaen.


Riitaojan Triptyykki on ääniraita sille kun ihminen ottaa etäisyyttä: elämäänsä, läheisiinsä ja lopulta itseensä sekä kohtaloonsa. Kaukaa näkee kuinka epäselvää kaikki oli.


Vaikka voimme kuunnella vain yhtä kappaletta kerrallaan, ovat muut osat koko ajan läsnä. Aivan kuin katsoisi Hieronymus Boschin kuvausta paratiisista jatkuvasti tietoisena siitä, että helvetti on avoinna siellä kolmannessa paneelissa.


Kreikan kielen sanan triptykhon käännös ’kolminkertainen’ kuvaa triptyykin voimaa hyvin ja englanninkielinen 'three-fold' tuo kirjaimellisesti tulkintaan lisää tasoja. Se ei ole vain kolmiosainen, se on kolminkertainen.


Riitaojan triptyykin muotoa pohtiessani päädyin piirtämään yksittäisiä kuvia kolmen kuvan sarjoissa. Jokainen piirros on omansa, mutta samalla myös triptyykin osa. Kokonaisuuden yksittäistä osaa katsoessa pidän mielessäni, että triptyykin kaksi muuta osaa vaativat jo huomiota nurkan takaa. Samalla haluaisin kuitenkin irroittaa palat toisistaan ja antaa niiden elää omillaan, ilman sisarustensa jatkuvaa läsnäoloa. Onko se edes mahdollista?


Riitaojan Triptyykin voit kuunnella https://youtu.be/dntvUNRUUqA

Alla piirretty triptyykki numero 3.